Oldalak

2010. szeptember 19.

Kapros gombás csirke bulgurral


Hozzávalók:
  • 1 bögre bulgur (búzatöret)
  • 2 bögre víz
  • ½ kg csirkemell
  • ½ kg erdei gomba
  • 2 dl zsírszegény tej
  • zabpehelyliszt
  • 1 csokor kapor
  • olíva olaj
A bulgurt kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük kb 15 perc alatt. Közben elkészítjük a kapros gombás húst. Felcsíkozott csirkemellet sózzuk, hirtelen megsütjük egy kevés olíva olajon, hozzáadjuk a párolt gombát. Zabpehelyliszttel tejes habarást készítünk, pár percig főzzük, majd a kaprot a végén vágjuk hozzá, még 1 percig főzzük.

Diétás zserbó


Hozzávalók a tésztához:
  • 30 dkg CH csökkentett liszt
  • 15 dkg xilit
  • 10 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 kk sütőpor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 1 ek 12% tejföl
Máz:
  • 10 dkg diabetikus csokoládé
  • kis víz
  • 2 ek kakaópor
  • 1 kk fruktóz
vagy csoki hiányában kakaó+fruktóz+víz+pici margarin, főzzük fel
Elkészítés: az élesztőt nem kell futtatni, elég belemorzsolni. Pihentetjük fél órát. Majd 3 részre osztjuk, utána nyújtjuk.
Töltelék:
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg xilit
  • diétás sárgabarack lekvár
A diót és a xilitet összekeverjük. A kinyújtott lapokra először lekvárt, majd a diós keveréket szórjuk. Fél órát pihentetni kell, majd 170 fokon sütni. 25 perc alatt kész van. Tetejére jön a csokimáz.

Re-Form tipp:
 Ha túl lágy a tészta, lehet rakni hozzá még lisztet.

2010. szeptember 18.

Re-Form lisztkeverék (szénhidrátszegény reform ételekhez)

Próbáltam olyan lisztkeveréket megalkotni, mely elsősorban nem olyan drága és a hozzávalói könnyen beszerezhetőek. Így született meg a szénhidrátszegény, viszont fehérjében és rostban gazdag Re-Form liszt, mely első nekifutásra zabpehely liszt, búzasikér, szójaliszt, teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, graham liszt keverékéből állt. Aztán továbbfejlesztettem a keveréket, a leírást itt osztom meg veletek. A lisztkeverék kiválóan alkalmas sütésre, főzésre, diétázók és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Az első Re-Form lisztkeverékem Update életmódot követőknek 2-es kódú, az új Re-Form liszt 1-es kódú. (pláne, ha update liszttel keverjük:)) Piskótasütésre, palacsintához, habaráshoz, nokedlihez használhatunk kizárólag zabpehelylisztet is.

 Re-Form lisztkeverék
UPDATE 1-es
(kelt tésztákhoz is)
  • 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 30 dkg szénhidrátszegény liszt (pl Norbi update liszt, Dia-Well Fitt lesz liszt, Dr Csábi Bettina liszt, DIABET-MIX teljes kiőrlésű zabkenyér liszt)
  • 1 ek búzasikér
Kipróbáltam az arányokat úgy is, hogy:
  • 20 dkg volt a szénhidrátszegény liszt
  • 15-15 dkg volt a zabpehely- és tk tönkölyliszt
  • illetve úgy is nagyon jó lett, mikor csak 10 dkg tk tönkölylisztet raktam hozzá, a hiányzó 5 dkg-ot zabkorpával pótoltam

Az így készült élesztős Re-Form lángos is kiváló minőségű lett. Így kicsit spórolhatunk is, mert a szénhidrátszegény lisztek igen drágák. Update diéta követők ne féljenek, hogy nem 100% diétás lisztet használnak, hiszen maga Norbi is úgy nyilatkozott, hogy az Update pékségben forgalmazott péksütemények is kevert lisztet tartalmaznak, hiszen akkor olyan drágán kéne adniuk a termékeiket, hogy senki nem tudná megfizetni azokat. Kenyérsütésnél keverhetünk hozzá zab- vagy búzakorpát, kölest.

Azóta kipróbáltam egy másik változatot, amikor elkészítettem a Kinder Paradiso diétás változatát. Az új Re-form lisztet étkezési keményítővel kevertem és csodálatos lett a tésztája! Viszont kelt tészta sütésénél érdemes elhagyni a keményítőt, de pudingkészítésnél, mártásoknál, piskótáknál akár fele-fele arányban is keverhető.


Akkor végül összegezném, mihez mit érdemes használni:


piskótához: zabkorpát, Re-Form lisztkeveréket (keményítős keverékűt is), zabpehelylisztet
sűrítéshez, mártásokhoz, pudingokhoz: Re-Form lisztkeveréket (keményítős keverékűt is), zabpehelylisztet, étkezési keményítőt

kelt tésztához: Re-Form lisztkeveréket (fruktóz mindenképp kell az élesztőhöz, a xilitet nem szereti!)
nokedlihez, palacsintához: zabkorpát, Re-Form lisztkeveréket (keményítős keverékűt is), zabpehelylisztet


Update életmódot követők természetesen kizárólag Update lisztet is használhatnak. Az új lisztkeverék mindenhez jó!


A legújabb update liszt - Master Mix lisztkeverék, vagy MM liszt - illetve a Zero 6 liszt (Diawelles) 50-50%-ban keverhető sima finomliszttel!


Re-Form liszt összetevőinek jellemzése:
Zabpehelyliszt – Dénes Ottó
Felhasználható pudingokhoz, krémekhez, ételek besűrítésére.
A zabból készített különböző finomságú liszteket,- az "őrlési" finomság, illetve az alkalmazott szitaméret miatt más-más néven, de megközelítően azonos szemcsefinomsággal (350-450 mikron) forgalmazva - ételekbe keverhetjük, vagy bármilyen pékárút, illetve otthoni konyhatermékeket (palacsinta, lepények, ételek besűrítése, kenyér, pogácsa...) kiegészíthetünk vele. Figyelembe kell venni, hogy a zab önmagában sikérmentes, ezért a pékárúkat ki kell egészíteni egyéb sikértartalmú lisztekkel, vagy tegyünk hozzá NATURA búzasikért. A zabliszt vízes keveréke önmagában erősen ragad, illetve nyálkás, csúszós.Ez a tulajdonsága azonban a gyomorban előnyösen hasznosul, mivel a nyálkaképző hatás a gyomorfalat védi
Zsír: 6.2 m/m % Szénhidrát (szacharózban kifejezve) m/m % 71.3 Nyers fehérje m/m % 9.2 Energia Kj/100 g 1669(számított)
Ca m/m % 0.13 P m/m % 0.18 Rost m/m % 0.4
Béres Alexandra – féle zabpehely liszt
100 g termékben:
energia: 1646 kJ (394 kcal)
fehérje: 12,3 g
szénhidrát: 69,7 g
zsír: 6,2 g
Búzasikér – Dénes Ottó
A búza sikérje elvben rugalmas, duzzadásra képes anyag, általa lehet a búzalisztből szép, magas kenyeret sütni. Minél szélsőségesebb, kontinentálisabb az éghajlat, annál jobb minőségű a búza sikérje, feltéve, hogy jó a talaj vízgazdálkodása, humuszos. A tömeges termelésre való áttérés a búza tulajdonságait a kevésbé acélos, azonban lisztes és bőtermő irányba tolta el. Emiatt a kereskedelmi forgalomban kapható lisztekből történő otthoni (például kenyérsütő gépben való sütéshez) kb. 500-700 gramm tömegű kenyérre számítva egy evőkanálnyi búzasikér hozzáadása szükséges.


Szójaliszt – Teljes kiőrlésű
Tápérték 100g:1504kJ/359 kcal Fehérje:37,3g Szénhidrát:9,9g Zsír:19g







Bio teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt – Biopont

Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio tönkölybúzából készült teljesőrlésű liszt. A közönséges búzához képest a bio tönkölybúza magasabb fehérjetartalommal rendelkezik és aminosav tartalma is nagyon kedvező. Napi 10-15 dekagramm teljesőrlésű tönkölykenyér biztosítja az ember napi aminosav, vitamin- és ásványi anyag szükségletét. A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, így amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását.

Tápanyag tartalom 100 g-ban: Energia 1446KJ/346 kcal, Fehérje: 16,7g, Szénhidrát: 63,9g, Zsír: 1,9g, Élelmi rost: 2,7g

Bio graham búzaliszt – Biopont

A graham lisztben benne van a búzaszem egésze. Nagy héjtartalma miatt zsírban, cukorban, enzimekben gazdag, ezért romlandóbb, mint a búzalisztek, de tovább eláll, mint a teljes kiőrlésűek. Az emésztést is segíti. A teljes kiőrlésű lisztnél nagyobb a szemcsemérete, vagyis ezt a fajtát durvábbra őrlik.
Tápanyag tartalom 100 g-ban: Energia 1449KJ/346,5 kcal, Fehérje: 14,2g, Szénhidrát: 66,7g, Zsír: 1,8g, Élelmi rost: 2,5g


Szénhidrátszegény lisztek:

Dr Csábi Bettina Dream-Food álomdiéta lisztkeverék
Alacsony szénhidrát és magas rosttartalma miatt a fehér lisztből készült magas szénhidrát- és alacsony rosttartalmú élelmiszerekkel szemben nem emeli meg gyorsan és nagymértékben a vércukorszintet, élettani hatása rendkívül kedvező, fogyasztásával emelhetjük rostbevitelünk. A rostdúsabb táplálkozás elősegíti a daganatos betegségek és az elhízás megelőzését is valamint a salakanyagok eltávolítását is gyorsítja.
Sütéshez-főzéshez, kenyér- palacsinta- édes- sós sütemények sütéséhez azonnal felhasználható csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék.
Előnye a hagyományos lisztkeverékekkel szemben a Dream-Food liszt csökkentett szénhidráttartalma.

Szénhidrátok: A szervezet az "üzemanyagként" fel nem használt szénhidrátokat zsírrá alakítja, és azt a zsírszövetben raktározza.
A szénhidrátbevitel ellenőrzése mellett az alábbi javulásra számíthatunk:
Megnövekedett és stabilabb energiaszint, súlyvesztés
Hangulatingadozás csökkenése
Teltség- és puffadásérzet csökkenése
Gyomorégés csökkenése
Figyelem- és koncentrációképesség megnövekedése
Főleg a reggeli fejfájások csökkenése
Hamutartalma: magas, amely a magas ásványanyag és elemtartalomra utal.
Teljes értékű fehérjeforrás a liszt (azaz mind a 20 féle biogén aminosavat tartalmazza) anélkül, hogy szójafehérjét egyáltalán tartalmazna. Ez azért lényeges, mert a lisztek nagy része esetén a fehérjetartalmat szójával javítják, csakhogy a szójafehérjék a mellettük lévő proteáz inhibitorok miatt erősen antinutritiv hatásúak, nehezen, vagy nem emészthetőek.
Rostok: közepes rosttartalmú liszt, ez azért fontos, mert a túlságosan magas rosttartalom laxáns (hashajtó) hatású, míg egy közepes rosttartalom elegendő mértékben serkenti az egészséges bélperisztaltikát. A lisztkeverék javítja az emésztést, a rosttartalma révén segítheti a méreganyagok kiürülését.
További keverést nem igényel, a lisztkeverék azonnal felhasználható.
Maximális élvezeti érték: a hagyományos alapanyagokból készült termékekkel megegyező ízű-és állagú termékek előállítása, forgalmazása az alapkritériumunk.

A Dream-Food lisztkeverék teljesíti az alábbi kritériumokat:
- Csökkentett CH tartalom.
- Versenyképes ár/érték arány.
- Maximális élvezeti érték: a hagyományos alapanyagokból készült termékekkel megegyező ízű-és állagú termékek előállítása, forgalmazása az alapkritériumunk.
- Gastro- és lakossági kiszerelések.
- EU konform csomagolás.

Norbi Update liszt - FLOUR MIX LISZTKEVERÉK


Energia: 352 kcal
Fehérje: 23,8 g
Szénhidrát: 34,8 g
Zsír: 7,7 g
Élelmi rost: 24,5 g

Összetevők: búzafehérje, növényi rost, búzaliszt, növényi zsír, tömegnövelőszer: polidextróz, szójaliszt, stabilizátor: guargumi, xantan, étkezési sav: tejsav, enzimek, lisztkezelőszer: aszkorbinsav

Gyártja: m-GEL Hungary Kft. 1044 Budapest, Megyeri út 76
Forgalmazó: Update International Ltd.



Dia-Well liszt - többféle lisztkeverék létezik


Dia-Wellness ZERO-6 Lisztkeverék
Kevesebb mint 7% szénhidrátot tartalmaz a normál BL55-ös búzaliszt 70-75%-os értékéhez képest.
Fogyókúrázóknak 1:1 arányban (1 rész ZERO-6 Lisztkeverék, 1 rész búzaliszt), cukorbetegeknek 1:2 arányban (1 rész ZERO-6 Lisztkeverék, 2 rész búzaliszt) javasolt a termék keverése normál búzaliszttel, de akár önmagában is fogyasztható. Rendkívül magas fehérje- és élelmi rost tartalommal bír és hihetetlenül alacsony, mindösszesen 7% alatti emészthető szénhidráttartalommal rendelkezik.
A ZERO-6 Lisztkeverék - eltérő keverési arányok (20-80%) alkalmazásával - használható kenyérsütéshez, galuska készítéséhez, palacsintasütéshez, habaráshoz, édes sütemények és száraztészta készítéséhez.

Magas fehérjetartalom, magas rosttartalom és alacsony glikémiás index jellemzi.
Összetevők: búzafehérje, kukorica rost, pálmaolaj, tömegnövelőszer: polidextróz, sűrítőanyag: guargumi, xantán, szójaliszt, antioxidáns: aszkorbinsav, étkezési sav: tejsav, enzimek: hemicellulóz, alfa-amiláz.
Tápérték 100 g termékben:
Energia: 343 kcal / 1439 KJ
Fehérje: 29,5 g
Szénhidrát: 6,0 g!
Zsír: 14,4 g
Élelmi rost: 35,7 g

Érdekesség: m-GEL Hungary Kft a gyártó, mint az Update lisztnél.

DIABET-MIX teljes őrlésű zabkenyér liszt

Csökkentett szénhidrát-tartalmú lisztkeverék cukorbeteg diétában alkalmazható kenyerek és péksütemények előállítására.

Összetevők: teljes őrlésű zabliszt, vitális gluténliszt, búzaliszt (BL-55), rozsliszt (RL-90), stabilizátor (guar magliszt), párolt finom só, porított kovász, lisztjavítószer (aszkorbinsav).



100g tartalmaz:

Energia (KJ/Kcal): 1385/330
fehérje: 22,7g
szénhidrát: 57g
zsír: 0,8g

1 kg 1095 Ft a www.diabetikus.bolt.diab-pont.hu oldalon


Étkezési keményítő
Sokoldalúan felhasználható egészséges alapanyag a konyhában. Összetett cukor, úgynevezett poliszacharid, melyet a táplálékkal főként a gabonafélékből, burgonyából veszünk föl. A keményítő valójában nem más, mint számtalan egymás után álló szőlőcukor (glükóz) lánca, mely az emésztőenzimek hatására bomlik le egyes szőlőcukoregységekké. A keményítők közül az egyenes láncú amilóz lassabban bomlik le, ezért lassabban emeli a vércukrot, míg az elágazó láncú amilopektin gyorsabban képes emelni a vércukorszintet. Európában gyárilag főleg burgonyából, búzából, kukoricából és rizsből állítják elő. Leginkább a burgonyakeményítő a legelterjedtebb, gyártása egyszerűbb is. A búza-, kukorica- és rizskeményítő gyártása lényegesen különbözik a burgonya-keményítő gyártásától, mert ezek a nyersanyagok a keményítő mellett még protein (sikér) anyagokat nagyobb vagy kisebb mennyiségben tartalmaznak. A rizskeményítő gyártásánál csaknem kizárólag rizstörmeléket használnak.

Diétás somlói galuska


Tészta hozzávalók:
  • 25 dkg Re-Form liszt
  • ½ csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • 2,5 dl zsírszegény natur joghurt
  • 0,75 dl felolvasztott light margarin (pl Delma, 20 % zsírtartalmú)
  • 10 dkg nyírfacukor / xilit
  • 5 dkg darált dió
  • 1 ek kakaópor
  • 1 ek víz

Muffin formába megsütni, 4 db sima, 4 db diós, 4 db kakaós. 180 fokon 20-25 perc. 3 részre kell osztani a tésztát, egyikbe semmi, másikba 5 dkg dió, utolsóba 1 ek kakaó + 1 ek víz.
Krém:
  • 4 tojássárgája
  • 2 ek Re-form liszt
  • 1 vaníliarúd
  • 2,5 dl zsírszegény tej
  • 2,5 dl light tejszín (pl Milli)
  • egy kis nyírfacukor / xilit

Ezeket lassú tűzön felfőzzük.
Töltelék:

  • 15 dkg darált dió
  • 10 dkg mazsola
  • rum
  • 20 dkg diabetikus barack lekvár

Szirup:

  • 7,5 dkg nyírfacukor / xilit
  • 1 dl víz
  • 0,5 dl rum
  • 1 narancs reszelt héja

Ezt is főzni, míg felolvad a xilit.
Csokiszósz:
  • 20 dkg diabetikus étcsoki
  • 2 dl víz
  • kis nyírfacukor / xilit
  • kis rum

Muffin tésztákat felkockázni. A kakaósakat lerakni, meglocsolni a szirup 1/3-val, majd rákanalazni a krém felét, rápöttyinteni a lekvár felét, majd szórni a dió felét, és a rumos mazsola felét. Rá a sima muffin kockák, rá a maradék szirup fele, stb....majd a diós muffin kocka és szirup. Folpack az edényre és hűtőbe tenni.

Tálalás: galuskákat szaggatni belőle, rá diabetikus tejszínhab és csokiöntet.
Re-Form tipp: a 25 dkg Re-Form liszt 125 g teljes kiőrlésű + 125 g graham liszttel helyettesíthető. A Re-Form liszt összetevőit hamarosan közzéteszem itt a blogon.








Gyűjtsünk diót!



Szerencsére van diófa a kertünkben, de ha olyan helyen kirándulunk, ahol találkozunk dióval, több zacskóval is összegyűjtünk. Érdemes körülnézni a környezetünkben, hiszen igen drága termésről van szó és fagyasztóban sokáig eláll, jól jöhet a karácsonyi bejglihez, zserbóhoz. Nagyon finom még a zöld dióból készült likőr! Illetve a levelét is érdemes begyűjteni, szépít is, gyógyít is.


Bálint Gazda így ír róla a honlapján:

A diófa nálunk őshonos növény; a honfoglaló magyarság vándorlásai során már megismerkedett vele, és itt régi ismerősként találta, gyűjtögette és fogyasztotta termését. A diófák szinte összefüggő állományban a folyókat kísérő galériaerdőkben fordulnak elő; legismertebb eredeti termő-helyük Tiszacsécse és Milota környékén található, ahonnan jó fajtái is származnak.
A magyar ember hagyományosan szereti a diófát. Sokat ültettek belőle a legelők köré, az utak mellé, a szőlők közé és a kertekbe. Sajnos, a nagyüzemi táblák kialakítása során sok tízezer diófát kellett kivágni. Helyettük a kiskertekben szaporodott a diófák száma, és az érdeklődés különösen azóta fokozódott, amióta oltványcsemetéket is forgalomba hoznak.
A dió szüretét akkor kell elkezdeni, amikor a termés zöld burka felreped. Ilyenkor vékony bottal veregetjük az ágakat, hogy az érett diók lehulljanak. A fák ütögetése kíméletes legyen. Nem igaz az a hiedelem, hogy a diófa annál jobban terem jövőre, minél jobban megverik az idén!
Az oltott fák a 3-4. évtől, a magról keltek a 10-12. évtől kezdenek teremni. Egy egészséges, jól fejlett diófa 30-40 kg termést ad, és 80-100 évig él. A diófa ősszel lehullott lombját ne használjuk komposztálásra, mert benne a juglandin nevű vegyület van, ami a talaj mikroszervezeteinek életét akadályozza. A diólombot - a vadgesztenye lombjával együtt - égessük el, és csak a hamut szórjuk a komposztra. Ez a retardáns az oka valószínűleg annak is, hogy a diófák alatt a növények igen nehezen telepíthetők meg.

Felhasználása:

A levert diókat haladéktalanul össze kell gyűjteni és megtisztítani, mert a zöld héj fekete nedvet ereszt, és ez elcsúfítja a dió héját. Azokat a gyümölcsöket, amelyekről a burok nem akar leválni, nejlonzsákba rakjuk, és abban egy napig füllesztjük. Ezután a héj könnyen lebontható.
A diót száraz, szellős helyen, egy rétegben továbbszárítjuk, majd raktárban vagy padláson, zsákban, vászonzacskóban, esetleg kartondobozban tároljuk.
Egy kiló héjas dióból fél kiló belet fejthetünk. Ezt a háziasszony bejgli, diós tészta, különféle torták és sütemények készítésére használja fel. A cukrászok és az édesipari üzemek egyik nélkülözhetetlen anyaga a dióbél.
A dió zöld burkából dióolajnak nevezett hajkenőt és barnafapácot készítenek.A diólevél főzete bélhurut, magas vérnyomás ellen használatos. Bőrkiütések esetén diólevélből készítenek fürdőt.


Rántott hús paradicsom salátával


Hozzávalók:
  • pulykamell
  • tojás
  • zabpehely liszt
  • zabkorpa

A pulykamellet kiklopfoljuk, ízlés szerint sózzuk. Először zabpehely lisztben, majd tojásban és végül zabkorpában forgatjuk. Forró olíva olajban kisütjük.
Köret hozzávalói:
  • 2-3 paradicsom
  • 1 hagyma
  • 1 ek lenmag olaj
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 ek natur joghurt

A hagymát felkarikázzuk, picit megsózzuk, hogy levet engedjen. A felkarikázott paradicsom szeletekkel összeforgatjuk, ráöntjük a többi hozzávalóból készült dresszinget.
Re-Form tipp: szerencsére a hagyma és a paradicsom is saját bio termék, de ha nincs kertünk, vásároljunk piacon! Natur joghurtot otthon is el tudjuk készíteni, a receptet hamarosan megosztom Veletek! Ha a zabkorpát túl durvának találod, daráld meg kicsit.

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls