Oldalak

2011. október 22.

Mézes-nyírfacukros citromfű szörp

Hozzávalók:
  • 1,5 l víz
  • 1 nagyobb csokor citromfű
  • 2 db citrom
  • 250 ml méz
  • 250 g nyírfacukor/xilit
  • késhegynyi stevia (elhagyható)
1,5 liter felforralt, majd lehűtött vízbe beáztatni a megmosott citromfű leveleket (a vastagabb szárát leszedtem, a vékonyabbakat is beáztattam) a felkarikázott citrommal, majd egy napig állni hagyni. Másnap hozzá kell adni a mézet és a nyírfacukrot. Kevergessük, míg elolvad a cukor. Ha édesebbre szeretnénk, rakjunk hozzá steviát -óvatosan, hisz nagyon édes- majd leszűrni, és üvegekbe önteni, hűtőben 2 hétig eláll. Ha szeretnénk tartósítani, a citromfüves vizet a nyírfacukor és a méz hozzáadása előtt forraljuk fel, 20 percig főzzük, tiszta üvegekbe töltsük és száraz dunsztba rakjuk. (Jól bebugyolálni az üvegeket és hagyni kihűlni.) Azt kalkuláljuk bele, hogy a forralás miatt veszít értékéből, de inkább így rakjuk el télire, mint mesterséges tartósítószerekkel. Akinek van elég hely a fagyasztóban, bébiételes üvegekben le is fagyaszthatja.

Mentalevéllel és zsályával is elkészíthetjük ezt a receptet.

Mivel a méz fogyasztása cukorbetegeknek nem ajánlott -még a megengedett napi szénhidrátfogyasztáson belül sem-, így az helyettesíthető diabetikus mézzel (D'Arbo), vagy Dia-Wellness Maci-Sweet mézhelyettesítővel. Előbbinél a szorbit nem tetszik (glükózból állítják elő), utóbbinál az állományjavítók...viszont bio diabetikus mézhelyettesítővel még nem találkoztam.

Ha szeretnénk csökkenteni a kalória- és szénhidrát mennyiségét, méz mellett és xilit helyett eritritollal, steviával (természetes 0 kalóriás cukorhelyettesítők) is próbálkozhatunk. Teljesen cukormentes szörp elkészítéséhez a mézet és xilitet nélkülözve, kizárólag steviát (kb 1 kanállal) adjunk hozzá, viszont ekkor sokkal hígabb lesz az állaga. Ha sűrűbbre szeretnénk, 600 g eritritol ajánlott.

Dia-Wellness Maci-Sweet mézhelyettesítő:

Összetevők: inulin, gyümölcscukor, nyírfacukor, ivóvíz, árpamaláta-kivonat, antioxidáns: aszkorbinsav, állományjavító: karragén, mézaroma.
Energia: 877 KJ / 208 kcal
Fehérje: 0,0 g
Szénhidrát: 67,8 g
- ebből nem felszívódó: 15,0 g
Zsír: 0,2 g

Diabetikus méz (D'Arbo):

Összetevők: szorbitszirup, fruktóz, erdei méz.

100g tartalmaz:
Energia (KJ/Kcal): 1194/283
fehérje: 0,1g
szénhidrát: 84g
zsír: 0g

Mézes citromfű szörp energiatartalma (100 ml szörpre vonatkoztatva):

73,75 kcal, 16,63 g CH
200 ml 1:4 arányban hígított kész italra vonatkoztatva:
18,44 kcal, 4,16 g CH

Diabetikus mézzel készítve, 100 ml szörpre vonatkoztatva:
68,38 kcal, 17 g CH
200 ml 1:4 arányban hígított kész italra vonatkoztatva:
17,1 kcal, 4,25 g CH

Dia-Wellness Maci-Sweet mézhelyettesítővel, 100 ml szörpre vonatkoztatva:
59 kcal, 15 CH
200 ml 1:4 arányban hígított kész italra vonatkoztatva:
14,75 kcal, 3,75 g CH

2011. október 14.

Magyaros fűszerkeverék

Házilag is könnyen elkészíthetjük, érdemes, hiszen ízfokozómentes finom fűszert kapunk:

  • 4 kk só
  • 4 kk őrölt pirospaprika
  • 2 kk szárított petrezselyem
  • 2 kk bazsalikom
  • 1 kk szárított fokhagyma
  • 1 kk őrölt kömény

    Reform magyaros pizzagolyók

    Még tartozom a fahéjas csiga receptjével....mivel most a pizzagolyókat sütök éppen, inkább azt osztanám meg először:) Nem a hagyományos pizzagolyó, inkább pizzagombóc:)))

    Kenyérsütőben dagasztottam meg a tésztát, nem mértem mennyiségeket, de ez egy elég jól bevált recept:

    Hozzávalók:
    • 1/2 kg liszt (én graham liszt + CH szegény kenyérliszt + rétesliszt keverékét használtam)
    • 1 bögre langyos víz
    • 1/2 cs élesztő
    • 2 kk só
    • 1 kk fruktóz
    • kevés olíva olaj
    • töltelékhez: 1 kockára vágott lilahagyma, 10 dkg sajt, kis db kolbász karikákra vágva

    Kenyérsütőben nem szoktam felfuttatni az élesztőt, de ha szeretnénk, langyos, cukros vízbe morzsolhatjuk és úgy adjuk hozzá a liszthez. 

    Miután megkelt a tészta, kis darabokat tépkedtem belőle és minden egyes golyót 1 szelet kolbásszal, kis darab sajttal, kockára vágott lilahagymával töltöttem meg. Olíva olajjal megkent tepsibe raktam őket, a gombócokat is vékonyan megkentem olívával, majd magyaros fűszerkeverékkel enyhén megszórtam. A fűszerkeveréket házilag készült, a receptet itt találod.

    Így készül:
    Sütés előtt:



    Fokhagymás, tejfölös mártogató illik hozzá a legjobban. MM liszttel készítve update 1-es kódot kap!


    Szoptatni betegen

    Ahogy jött a hideg front, úgy lettem beteg.......de még mennyire! Komolyan, soha életemben nem voltam 38 fok felett, most meg 39,3-ra is felment a lázam. Miért is ne most, hiszen szoptatok, van még egy iskolás fiam is, akit már túlaggódva óvok mindentől, ne legyen beteg, nehogy hiányozzon az iskolából...jó, az ovisom se legyen beteg, mert ha hiányzik, akkor itthon van, ha itthon van, akkor folyamatosan a baba mellett, nem érti meg, hogy nem kéne körbenyalni. 

    Persze az ovis kezdte, így "költözött" a mamához....aztán jöttem én, természetesen nem úsztam meg. Mivel sem az Algopyrin, sem a Panadol nem vitte le a lázam, kénytelen voltam elmenni az ügyeletre. Ittam hársfateát, kamilla teát, már hideg vizes ruhával is körbetekertem magam, akkor sem ment le 38 fok alá....szóval ügyelet. Ajaj, ha én ilyen orvos leszek, már most felkötöm magam! Először is, hogy miért vettem be Panadolt. Mondom, miért ne? A kórházban is ezt adták, én is úgy tudom, kevésbé rossz, mint az Algopyrin. Szerinte viszont kizárólag csak Algopyrint szedhet egy szoptatós anya és 38 felett ne merjek szoptatni. Miért is? Erre nem kaptam választ. Én bizony szoptattam! Úgy nézett rám a dokinő, mint egy darab sz.rra. Belenézett a torkomba, hogy úúúú ez gennyes mandulagyulladás, miért nem mondtam, hogy fáj. Talán azért, mert nem fáj. Hogyhogy nem fáj? Na erre én néztem már nagyon csúnyán. Kérdezte, hogy most éppen milyen magas a lázam, még jó, hogy vittem magammal lázmérőt, a váróteremben mértem meg, otthon, indulás előtt 38 voltam, a váróban már 38,6. Kaptam egy Algopyrin injekciót, majd antibiotikumot írt receptre. 

    Mire elértünk a férjemmel a gyógyszertárhoz, már 39,3 voltam! Otthon hiába vetkőztem bugyira, hiába tekertem magam vizes ruhába, nem mozdult 39 alá. Elegem lett, éjjel, még az utolsó etetés után bevettem egy Panadolt -amit a doktornő szerint tilos bevenni- és jéééééé, az ébredési hőm 37 alatt volt! Az igaz, háromszor cseréltem hálóruhát, mert csavarni lehetett belőle a vizet, de láz nélkül ébredtem! És ami a legfontosabb, a kislányom nem lett beteg, ugyanis szoptattam végig, az anyatejen keresztül megkapta az ellenanyagot. A hasa sem fájt a melegebb tejtől, gondolom az íze sem változott meg, mert szépen evett. Akkor miért hagytam volna abba a szoptatást??? Adtam volna neki tápszert? Még cumisüveget sem látott szegénykém. A tápszernek nem lett volna más íze, nem lett volna kicsit melegebb, ha nem pontosan 37 fokra mikrózom meg?!

    Áhhhh, komolyan nem értem, viszont most már utólag csak motiváló tényezőként hat rám a doktornő, ha néha meginog bennem a jövőben, hogy mi lesz, ha nem végzem el az egyetemet......na ilyen nincs. Tuti, hogy orvos leszek! És nem is akármilyen, jó orvos leszek!


    2011. október 6.

    Diétás tortilla házilag

    Update Master Mix lisztet szerettem volna venni, de Pécsett sehol nem kapható, így kénytelen leszek majd a neten rendelni. Zero 6 lisztet vettem helyette, azt is már régóta szerettem volna kipróbálni. A Master Mix szénhidrát tartalma kicsit több, mint a Zero 6 liszté, viszont a kcal alacsonyabb benne. 

    Tegnap nagyon megkívántam a tortillát, így vacsorára el is készítettem. Természetesen diétásan:)


    Hozzávalók 8 db-hoz:
    • 30 dkg liszt (50-50%-ban kevertem a Zero 6-ot sima tönkölyliszttel)
    • 4 ek olívaolaj
    • langyos víz, amennyit felvesz ( kb 170 ml)
    • 1 kk Na csökkentett só
    • pici sütőpor

    Töltelék 8 db-hoz:
    • 40 dkg csirkemell
    • 1 db hagyma
    • 5 db paradicsom
    • jégsaláta tetszés szerint
    • káposzta (nekem ez kimaradt a szoptatás miatt)
    • 1 kisebb doboz natúr joghurt + 1 teáskanál Erős Pista

    A hozzávalókat összegyúrjuk, ne legyen túl kemény, de puha sem. 8 gombócot formázunk a tésztából, mindegyiket kinyújtjuk, lehetőleg kerek formára és nagyon vékonyra, papírvékonyra:) Forró serpenyőben, szárazon sütjük, mindkét oldalát. Akkor jó, ha hólyagos és barna foltok jelennek meg rajta. Hűtőszekrényben eláll pár napig, fagyasztani is lehet, megéri többet csinálni egyszerre.

    A tortilla lapok:


    A csirkemellet vékony csíkokra felvágjuk, sózzuk és hirtelen megsütjük leheletnyi olívaolajon. A hagymát karikákra vágjuk, a paradicsomot felkockázzuk, a salátát és a káposztát csíkokra vágjuk. A hússal és a zöldségekkel megtöltjük a tésztát, feltekerjük, a tetejére öntünk egy kis joghurtos csípős szószt. (a joghurtot elkeverjük előtte az 1 kk Erős Pistával) Tekercsenként kb 5 dkg húst számoljunk.

    1 adag kb 300 kcal, de pontosan ki fogom számolni.

     
    Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | cheap international calls